Zbliża się czas Triduum Paschalnego. Na Podkarpaciu, także na ziemi jarosławskiej, od wielu wieków związana jest z nim pewna unikatowa już tradycja Wielkiego Tygodnia. W tym specjalnym czasie młodzi mieszkańcy wsi, miasteczek i miast tworzyli kolorowe, umundurowane oddziały. Następnie od Wielkiego Piątku zaciągali honorowe straże przy symbolicznym Grobie Chrystusa. Prezentujemy państwo fotografie kilku straży grobowych z powiatu jarosławskiego, z najstarszą w regionie, bo utworzoną w  1894 roku, w setną rocznicę Powstania Kościuszkowskiego, Honorową Strażą Bożego Grobu z Pruchnika. - W...

Więcej

Zapraszamy do świątecznej wyprawy po powiecie jarosławskim, sprzed epoki "covidowej". 21 grudnia 2019 roku gościła u nas ekipa telewizyjna TVP3 realizująca program „Regiony zimą – Poznaj Podkarpackie”! Trzy dziesięciominutowe wejścia „na żywo” przybliżyły mieszkańcom całej Polski świąteczne tradycje ziemi jarosławskiej. Audycje są do obejrzenia za pośrednictwem internetu POD TYM LINKIEM Wyprawa po ziemi jarosławskiej rozpoczęła się od opowieści prof. Mariana Wolskiego o ziemiańskich świętach, snutych w scenerii jarosławskiego muzeum Kamienica Orsettich. A wszystko w otoczeniu dawnych kolęd śpiewanych przez kolędników...

Więcej

Czy nadal wysyłacie kartki świąteczne do swoich bliskich? To piękna tradycja, ale chyba odchodzi w zapomnienie w dobie nowoczesnych form komunikacji. Prezentujemy Wam zatem kilkanaście pocztówek z okresu Bożego Narodzenia, pochodzących ze zbiorów jarosławskiego muzeum. Wiele jest z okresu sprzed I i II wojen światowych. - Na kartkach pocztowych wypisywaliśmy życzenia zdrowych, pogodnych, błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia. Trzeba było pamiętać, by wysyłać je odpowiednio wcześnie, by poczta zdążyła na czas, choć bywało, że wiele docierało do nas już po Bożym...

Więcej

Czas w sam raz na przetwory! Mamy dla Was nie jedną, nie dwie, ale kilkanaście propozycji przetworów, takich "Z babcinej spiżarni". Zajrzyjcie koniecznie TUTAJ Znajdziecie m.in. lokalne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich na dżemy, przetwory z mięs i ryb, coś wegetariańskiego, ale również, jak np. zrobić... kartoflaka. Smacznego!...

Więcej

Wielki Tydzień to dla chrześcijan okres wyciszenia i kontemplacji. Jest też czasem oczekiwania na najważniejsze i najstarsze święto, upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa – Wielkanoc. Na ten dzień przygotowujemy się w sposób szczególny, święcimy potrawy, przyozdabiamy domy, wysyłamy życzenia. Zwłaszcza przed laty pamiętano o ich przekazaniu za pomocą kartki pocztowej. W XX wieku były one małymi dziełami sztuki, niezwykle barwne, pełne symboli, dawały tyle samo radości tym, którzy je pisali, jak i adresatom. Zapraszamy do zapoznania się z wirtualnym zbiorem pocztówek,...

Więcej

Tradycyjne - i nie tylko - potrawy z Jarosławia i okolic, miód i wyroby pasieczne, pokazy sztuki winiarskiej, to tylko niektóre z licznych atrakcji, które czekały w niedzielę 16 sierpnia 2015 r. na jarosławskim rynku na uczestników Jarmarku Smaków Ziemi Jarosławskiej.Organizatorami Jarmarku byli Starosta Jarosławski, Tadeusz Chrzan oraz Burmistrz Miasta Jarosławia, Waldemar Paluch, przy współpracy Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu. Odwiedzający Jarmark mogli degustować dania przygotowane przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu, które zgłosiły swoje potrawy...

Więcej

Tegoroczne "Święto Chleba Powiatu Jarosławskiego" odbyło się 7 sierpnia br. na jarosławskim rynku. Tradycyjna uroczystość została poszerzona o liczne wydarzenia kulturalne i artystyczne. Impreza połączona była z "Galą myśliwską - Jarosław 2010" - wydarzenie o zasięgu regionalnym którego celem było przybliżenie mieszkańcom Ziemi Jarosławskiej bogatych tradycji i zwyczajów polskiego łowiectwa i leśnictwa.Chleb od wieków zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji. W dawnych czasach we wszystkich polskich domach na nakrytym obrusem czy chustą stole zawsze leżał chleb - symbol sytości i...

Więcej