Tradycje kulinarne

Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy. Chcemy Państwu przybliżyć kilka z nich. Możecie je zrobić sami - specjalnie dla Was publikujemy oryginalne przepisy, przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu jarosławskiego. Smacznego!

Rydze oczyścić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie wrzucić do lekko osolonej wody i krótko obgotować. Odsączyć i ostudzić.

Karkówkę pokroić w plastry i obsmażyć z dwóch stron na oleju. Wegetę wymieszać w szklance wody. Wszystkie składniki sosu zagotować i ostudzić.

Do przygotowania bałabuchów potrzebne nam będą: ziemniaki, mąka gryczana lub żytnia pytlowa, jajka, kasza gryczana, podroby, cebula, czosnek, grzyby lub kapusta.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę zetrzeć na tarce razem z ziemniakami lub pokroić w drobną kostkę.

Sodę oczyszczoną rozrobić z kwaśnym mlekiem, do tego wsypać wszystkie składniki, wymieszać i poczekać do wyrośnięcia. Z ciasta formować niezbyt duże placki.

Ser wkładamy do garnka z mlekiem i mieszając, podgrzewamy na małym ogniu ok.10-15 minut, aż wytworzy się serwatka. Odcedzamy na durszlaku.

Ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć lub odcedzić na sitku. Dodać kaszę surową lub lekko podgotowaną, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka, sól i pieprz.

Pszenicę namoczyć na noc w zimnej wodzie, odcedzić, zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości (nie rozgotować). Mak sparzyć, gotować 15 minut, odcedzić.

Czerstwy chleb pokroić w cienkie kromki, ułożyć na blasze i wysuszyć w piekarniku, lekko rumieniąc. Włożyć do dużego naczynia, zalać...

Kapustę drobno pokroić, ugotować i dobrze odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu. Kapustę z cebulą podsmażać razem.

Dokładnie umyte buraki ugotować w skórkach (ok. 1 1/2 godz.). Można to zrobić rano przed wyjściem do pracy lub w przeddzień wieczorem.

Groch umyć i namoczyć w zimnej wodzie zostawiając na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pilnując, żeby nie przywarł.